Inwerktreding Wet Betaalbare Huur op 1 juli onwaarschijnlijk

Het is onzeker of de controversiële Wet betaalbare huur wel op 1 juli in werking kan treden. De Eerste Kamer wil zich niet onder druk laten zetten en haasten door demissionair minister de Jonge (Binnenlandse Zaken), die de senaat heeft gevraagd om de wet snel te behandelen.

De Jonge streeft ernaar dat de wet op 1 juli van kracht wordt, waardoor naar schatting de huur van zo’n 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro gaan dalen.

Een meerderheid van de Eerste Kamer wil de wet grondig bestuderen, wat ervoor kan zorgen dat de datum van 1 juli een onhaalbaar wordt. Dit bleek dinsdag na overleg in de senaat. De BBB probeerde de wet controversieel te verklaren, zodat de besluitvorming zou worden doorgeschoven naar een volgend kabinet. Deze poging kreeg echter onvoldoende steun van de grootste fractie in de Eerste Kamer.

Op 25 april stemde de Tweede Kamer in met de Wet Betaalbare Huur, zij het in sterk gewijzigde vorm. Hierdoor overweegt de Eerste Kamer mogelijk advies in te winnen bij de Raad van State over de gevolgen van het aangepaste wetsvoorstel.

Dinsdag is afgesproken dat de fracties over twee weken al hun vragen over het wetsvoorstel aan de minister zullen voorleggen. Afhankelijk van de antwoorden kunnen er nog meer schriftelijke vragen nodig zijn, voordat de Eerste Kamer de wet volledig kan behandelen.

Benieuwd naar de verhuurwaarde van je woning?

Bereken via ons gratis je verhuurprijs!

Doe de gratis aanvraag