Mag ik mijn (tweede) huis verhuren?

Beleggen in vastgoed kan een mooie mogelijkheid zijn om een stabiel en goed rendement te halen. Het verhuren van een (tweede) woning zorgt voor maandelijkse vaste huurinkomsten zonder al te veel moeite te hoeven doen. Uiteraard alleen als de verhuur goed is geregeld zodat u en de huurder zich houden aan de overeengekomen afspraken. 

Toestemming bank/hypotheekverstrekker 
Als je voor de aankoop van de te verhuren woning een hypotheek hebt afgesloten dan is het zaak om toestemming te vragen aan de hypotheekverstrekker. Niet alle banken verlenen hier toestemming voor omdat dit vaak is uitgesloten in de voorwaarden van de hypotheekverstrekker. Door dit voor de verhuur te checken bespaar je gedoe achteraf. Mocht de aankoop gefinancierd zijn met een speciale verhuurhypotheek dan hoef je geen toestemming te hebben om de woning te verhuren. 

Verhuur in het kader van de Leegstandswet 
Indien je de tweede woning wilt verhuren in het kader van de Leegstandswet dan heb je hier een speciale vergunning voor nodig van de gemeente. Indien je een dergelijke vergunning eenmaal hebt dan geeft het je de mogelijkheid om de woning voor maximaal 5 jaar te verhuren. 

Regels 
Indien je eenmaal een woning hebt en alle voorwaarden van de eventuele hypotheekverstrekker hebt gecontroleerd dan kan je starten met de verhuur van de woning. Weet wat de rechten en plichten zijn van zowel de huurder en verhuurder zodat de woning zorgvuldig wordt verhuurd zonder veel gedoe. 

Vervolg 
Het is zaak om een goede huurder te vinden en de gemaakte afspraken vast te zetten in een goed huurcontract. Het is van belang dat alle gemaakte afspraken juridisch in orde zijn. Verder is het van belang om de juiste huurprijs vast te stellen. Ook bij het vaststellen van de huurprijs komen er een heleboel dingen kijken zoals de servicekosten. Het is niet mogelijk om zomaar een bedrag aan servicekosten in rekening te brengen. 

Uit handen geven 
De verhuur uit handen geven aan een verhuurmakelaar kan altijd handig zijn. Een verhuurmakelaar uit de regio kent de markt als geen ander. Verder kan een verhuurmakelaar samen met de verhuurder ervoor zorg dragen dat er snel een geschikte huurder wordt gevonden zodat leegstand wordt voorkomen. Verder is het ook van belang dat de gemaakte afspraken goed worden vastgelegd in het huurcontract die ook voldoet aan alle regels en wetten. Tevens kan een verhuurmakelaar het beheer uit handen nemen waardoor je nauwelijks hoeft om te kijken bij de verhuur van een (tweede) woning. 

Benieuwd naar de verhuurwaarde van je woning?

Bereken via ons gratis je verhuurprijs!

Doe de gratis aanvraag