Rendement - Hoeveel levert de woningverhuur op?

Rendement is bepalend...

Voordat we inzoomen op het rendement is het belangrijk om het onderscheid te maken in korte en lange termijn rendement. De verdiensten op korte termijn is de reguliere verhuur oftewel de huuropbrengsten minus de lasten. Bij lasten dient u te denken aan de onderhoudskosten van het pand. De opbrengst minus de kosten vormt het rendement op korte termijn. Naast de maandelijkse huuropbrengsten/rendement kan de woning ook in waarde stijgen zeker als u de woning al een tijdje in bezit heeft. De waardestijging is het rendement op de lange termijn. 

BAR
In de vastgoedwereld wordt er al snel gesproken over het Bruto aanvangsrendement (BAR). Bij het investeren in vastgoed is het verleidelijk om alle pijlen te richten op woonruimtes waar de huurprijzen het hoogst liggen. Alleen richten op de huurprijs is iets te kort door de bocht. De ontwikkeling van de regio waar de woonruimte is gelegen maar ook de ontwikkeling van de huizenprijzen in de regio is van belang. In de meest ideale situatie heb je een lage koopprijs en een hoge huur, oftewel lage investering hoge huur. Hoe dit per woning zit wordt berekend aan de hand van het BAR. 

Het BAR geeft de verhouding weer tussen de huurprijs in het eerste jaar van de investering ten opzichte van de totale investering. De formule luidt als volgt: BAR = huur/marktwaarde woning * 100%. 

Zelf het onderhoud/beheer doen? 
In de buurt van je eigen woning een woning verhuren heeft zijn voordelen. Het onderhoud of het beheer kan je zelf doen. Ook het contact met de huurder is eenvoudig als de huurder in de buurt woonachtig is. het onderhoud uitbesteden terwijl je het zelf kan doen, betekent extra kosten. Uiteindelijk is de regio belangrijker en kan je de verhuur uitbesteden aan een verhuurmakelaar/beheerder die alles verder afhandelt met betrekking tot de verhuur en/of beheer. 

Overdrachtsbelasting
Vanaf 2021 betalen beleggers 8% overdrachtsbelasting over de aankoopprijs van de woning. Voorheen was dit altijd 2%. Overdrachtsbelasting is een begrip die te pas komt bij het kopen van een woning. Dit betekent dat de overdrachtsbelasting van 8% directe gevolgen heeft voor de aankoopprijs maar ook het BAR. 

Meerdere elementen bepalen 
Zoals u kunt lezen is het rendement afhankelijk van meerdere factoren. Ook kan niemand in de glazenbol kijken wat de vastgoedprijzen gaan doen om het rendement op de lange termijn te bepalen. De vraag is hoger dan het aanbod maar hoe lang dit nog het geval gaat zijn weet niemand, maar een ding is zeker, in de verhuurmarkt is het nog steeds mogelijk om rendement te behalen door de juiste overwegingen te maken. 

Benieuwd naar de verhuurwaarde van je woning?

Bereken via ons gratis je verhuurprijs!

Doe de gratis aanvraag